Over Rikkers Gitaarbouw

Over ons: doorgewinterde gitaarbouwers, basbouwers en contrabas specialisten

Rikkers Gitaarbouw bouwt sinds 1979 custom basgitaren en gitaren. Wij zijn ambachtelijke basbouwers en gitaarbouwers voor jouw persoonlijke droominstrument. Ook is Rikkers één van de weinige gespecialiseerde contrabasreparateurs in Nederland. Contrabassisten uit binnen- en buitenland vertrouwen op ons vakmanschap. Neem jij je instrument serieus? Dan zijn wij het vakkundige bas- en gitaaratelier voor jou.

Over Rikkers Gitaarbouw

Een stukje basbouwers en gitaarbouwers historie

De eerste handgemaakte basgitaar van Ferdinand Rikkers ging begin jaren '80 meteen naar de bassist van het Metropole Orkest. Hierdoor kreeg zijn naam bekendheid en groeide de stroom opdrachten voor custom Rikkers bassen. De eerste jaren was bas- en gitaaratelier Rikkers gevestigd in de Groninger binnenstad, in de Folkingestraat. Met de komst van gitaarbouwer Jacco Stuitje in 1994 groeide ook de gitaarbouw verder uit en kon Ferdinand Rikkers zich steeds meer toeleggen op contrabassen. Hierdoor werd het gezellige pandje met flipperkast en rondhangend muzikantenvolk al snel te klein.

Over Rikkers Gitaarbouw

In 1996 verhuisde bas- en gitaaratelier Rikkers naar het huidige adres aan de Rijksweg 13 in Groningen, vlakbij de stadsring en perfect bereikbaar. Kom eens kijken tijdens onze openingsuren. Of kom langs op afspraak. De contrabasexperts, basbouwers en gitaarbouwers van Rikkers geven je graag een vakkundig advies.

Over Rikkers Gitaarbouw

Luthier: Jacco Stuitje

Specialisatie: gitaar, handgewonden pickups en elektronica

Jacco Stuitje begon met gitaarbouwen in 1994. Hij komt uit een muzikale familie, begon al jong met gitaarspelen en zat in verschillende bands in Groningen. Jacco startte zijn loopbaan in de IT maar werd besmet met het gitaarbouwers virus toen Ferdinand een Rikkers Telecaster voor hem maakte. Jacco's hart ligt sindsdien in ons gitaaratelier. In 1994 koos hij definitief voor de instrumentenbouw, waarna hij zich opwerkte tot een geroutineerde luthier en een inventieve reparateur. Jacco Stuitje is de geestelijk vader van de Rikkers Waveline gitaar. Naast de bouw van custom gitaren is hij een expert in het maken van hand wound pickups en gitaarelektronica.

Over Rikkers Gitaarbouw

Luthier: Ferdinand Rikkers

Specialisatie: contrabas en basgitaar

Ferdinand Rikkers heeft echte basgenen; hij komt uit een familie met meerdere generaties contrabassisten. Maar in plaats van uitvoerend musicus te worden, koos hij voor een heel ander muzieksegment: de instrumentenbouw. In 1983 opende Ferdinand zijn bas- en gitaaratelier. Gaandeweg legde hij zich ook toe op het repareren, onderhouden en afstellen van contrabassen. Ferdinand Rikkers is een zeer ervaren luthier met een grote kennis van houtsoorten en hun klankkarakteristieken. Ook heeft hij een geoefend oor voor een mooi laag-mid geluid: daar waar het karakter van een basgitaar zit. Als geen ander vertaalt Ferdinand dit in high-end bassen met een stuwende sound. Iets wat hij je graag laat ondervinden op verschillende instrumenten in het bas- en gitaaratelier.

Foto jacco aan het werk
Foto ferdinand aan het werk
Foto  aan het werk